Kunstigt markedsvilkår
Forsyningsselskaber for drikkevand og spildevand er ikke som alle andre virksomheder i Danmark.
For eksempel er de ikke udsat for konkurrence fra et marked, da en forbruger ikke selv kan bestemme, hvor hun vil have vand fra eller hvem der skal rense hendes spildevand.
Derfor beregner Forsyningssekretariatet, under Forbruger- og Konkurrencestyrelsen, hvert år, hvor mange penge hvert enkelt selskab maksimalt må kræve ind for vand og spildevand. Dette kaldes for en økonomisk ramme eller 'indtægtsramme'.
Hvad indeholder indtægtsrammen?
Da forsyningsselskaber er 'hvile-i-sig-selv'-selskaber, skal vores regnskab over en årrække gå i nul. Det betyder, at hvis vi har krævet for høje takster et år, skal de være tilsvarende lavere et andet år.
Indtægtsrammen er dermed individuel og tager højde for de omkostninger hvert enkelt selskab har til at drifte og vedligeholde rør, ledninger, bassiner, anlæg og værker.
Indtægtsrammen medregner også omkostninger til statsafgifter og ejendomsskatter samt prisreguleringer i samfundet så som inflation.
Hvis der er omkostninger i forbindelse med nye byggemodninger eller krav fra kommunen, er dette ligeledes tænkt med i indtægtsrammen som et tillæg.
Krav om effektivisering er en stor del af indtægtsrammen
For at skabe et kunstigt konkurrencepres, er alle vand- og spildevandsselskaber underlagt en årlig 2-procents besparelse på driftsomkostningerne.
Men derudover vurderes hvert enkelt selskab individuelt på, hvor effektivt det er i forhold til de andre forsyninger. Dette kan ses af den årlige benchmarking.
Herved tilskyndes de mindst effektive selskaber til at blive lige så effektive som de mest effektive.
Kompliceret regnestykke
Hvis du synes det lyder kompliceret, så har du helt ret. Derfor tager det også Forsyningssekretariatet omkring et halvt år at regne ud, hvad vores takster må være til næste år.
Hvis du har lyst til at dykke mere ned i regnemodellen, kan vi henvise direkte til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.
Link til Forbruger- og Konkurrencestyrelsen om økonomisk ramme (indtægtsramme)