Der kan være mange årsager til, at du pludselig får vand i kælderen eller oplever langvarige vandpytter i haven. Læs her hvad årsagerne kan være, og hvordan du kan forebygge.
Minimer risikoen for vandskader
Du er selv ansvarlig for at holde kloak-, regn- og grundvand ude af din beboelse og væk fra din grund. Herunder kan du læse lidt om, hvor du skal rette din opmærksomhed.
Det vådere klima har gjort jorden vandmættet i længere perioder rigtig mange steder. Det betyder, at grundvandet stiger og en del af overfladevandet bliver på overfladen, i stedet for at trænge ned i jorden.
Hvis grundvandet i dit område i forvejen står højt, eller hvis din ejendom ligger meget lavt i terrænet, vil du hyppigere opleve uønsket vand på terræn.
Har du så meget vand på din grund, at du har brug for at hjælpe det væk, kan du for eksempel etablere omfangsdræn, der kan lede det uønskede vand til regnbede eller faskiner, hvis du ikke er regnvandskloakeret til det offentlige system.
Men inden du begynder at grave, er det en god idé at søge råd og vejledning hos en fagperson, så løsningen bliver tilpasset netop din ejendom.
Kloakarbejde skal altid udføres af en autoriseret kloakmester og skal du nedsive på egen grund, skal du ligeledes have en nedsivningstilladelse ved myndigheden hos kommunen.
Det er en god idé et par gange om året at sikre dig, at din kælder og dit fundament er fri for revner og andre skader.
Det kan også anbefales, at du er opmærksom på skjulte brud på dine vandrør. Dette kan du bl.a. gøre ved jævnligt at se til din vandmåler. Bruger du pludseligt mere vand end normalt, kan det være tegn på brud et sted, med risiko for vandskade.
Hvis du ikke kan skylle ordentligt ud i toilettet eller hvis vandet i håndvasken kun forsvinder meget langsomt, skyldes det ofte en prop i dit rørsystem.
Gør du ikke noget ved det, kan du risikere vandskader og spildevand på din grund.
Undgå fedtstof i køkkenvasken
Hvis du hælder fedtstof, madolie og flydende madvarer i køkkenvasken, kan du risikere, at det stopper dit afløb til. Smid det hellere i en tom mælkekarton og i restaffald.
Undgå affald i toilettet
Hår, vatrondeller og vådservietter har det med at vikle sig ind i hinanden, da det ikke går i opløsning. Herved danner det en prop i hele rørsystemet. Læs mere på 'Kloakken er ikke en skraldespand'.
Hvis du har stoppet afløb eller toilet
Afløbsrens er ikke godt for miljøet, så undgå at det bliver nødvendigt. Er det alligevel kommet så vidt, men det ikke hjælper med hverken afløbsrens eller varmt vand og en svupper, skal du kontakte en VVS'er.
Er forstoppelsen længere ude i dit system eller i toilettet, skal du have fat i en slamsuger. Læs mere under 'Dit spildevand'.
Husk at holde dine tagrender og nedløbsrør fri for visne blade, mos og grene. Derved skaber du fri passage for vandet, så det kan blive ledt det ønskede sted hen.
Det er særligt vigtigt efter stormvejr og sæsonbetonet løvfald.
Ligger der mange grene og blade over og omkring risten i vejen, løber vandet bare udenom. Så husk også at fjerne dette med jævne mellemrum.
Vand udvider sig, når det fryser.
Sørg derfor altid for at dine rør er ordentligt isolerede.
Har du sommerhus eller kolonihave med indlagt vand, så husk at lukke for vandet før frosten sætter ind. Særligt hvis du ikke kommer i længere perioder.
Fygesne kan blæse ind på lofter og i andre hulrum.
Har der været snevejr i dit område, er det derfor en god idé lige at tjekke op på, om der har samlet sig noget fygesne på steder, hvor det kan give fugtskader, når det begynder at smelte.
Når der er højt vandtryk i afløbet f.eks. som følge af kraftig nedbør, er du bedre sikret, hvis du har installeret et højvandslukke i dit gulvafløb.
Det fungerer ved at spærre for indtrængende vand.
Det er dit eget ansvar at sikre dig, at det virker korrekt. Så husk at se til det med jævne mellemrum.
Det er en god idé jævnligt at tjekke din skelbrønd. Den er ofte placeret ca. en meter fra skel ud mod vejen.
Står der meget vand i den, skal du straks kontakte Provas.
Er den derimod mere eller mindre tør, skal du kontakte en slamsuger, da det kan skyldes en forstoppelse et sted i dit rørsystem.
Gør du ikke noget ved det, kan dit spildevand på sigt trænge op i dit hus.