I dag løber regn- og spildevand i det samme kloakrør, hvis du bor i et fælleskloakeret område. Det betyder, at kloakkerne bliver overfyldte, når det regner meget – og så kan der løbe spildevand ud på veje, i kældre eller i nærmeste vandløb.
Ved at adskille regnvand fra spildevand:
reduceres risikoen for oversvømmelser med spildevand
reduceres risikoen for forurening af vandløb
forbedres rensning på og drift af renseanlæg, da der sendes mindre vand til anlæggene
spares der ressourcer i forhold til at pumpe regnvand til renseanlæggene.
Som grundejer står du for at adskille regn- og spildevand på din egen grund.
Vand fra f.eks. toilet, afløb og vaskemaskine skal i spildevandsrøret. Regnvand fra tagrender og riste udenfor skal håndteres for sig selv. Arbejdet skal udføres af en autoriseret kloakmester, som du selv skal rekvirere og betale for.
Du kan finde en oversigt over autoriserede kloakmestre på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside i Autorisationsregister via nedenstående link til Sikkerhedsstyrelsen.
Alt arbejde, som har eller kan have berøring med spildevand, skal altid udføres af en autoriseret kloakmester.
Du må ikke selv udføre afpropning eller andre ændringer i de eksisterende afløb og installationer. Det gælder også afkobling og tilslutning til Provas’ kloaksystem.
Du må gerne selv etablere nedsivningsanlæg og ledninger til at bortlede regnvand. Men til det øvrige arbejde skal du benytte en autoriseret kloakmester.
Kloakmesteren skal efterfølgende dokumentere det udførte arbejde ved indsendelse af en færdigmelding med kloakplan til kommunen. Det er en god idé at få en kopi af færdigmeldingen.
Du kan finde en oversigt over autoriserede kloakmestre på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside i Autorisationsregister via nedenstående link til Sikkerhedsstyrelsen.
Der er flere muligheder for at håndtere dit regnvand på egen grund, så det ikke løber ud i den offentlige kloak. Du kan f.eks. opsamle regnvandet i et regnbed, en beholder eller en lavning i græsplænen. Det kan gøres på mange måder, der samtidig forskønner haven. Alternativt kan vandet nedsives i en faskine.
Vær opmærksom på, at du skal søge kommunen om tilladelse til nedsivning af regnvand.
Hvis der er planer om, at dit boligområde skal separatkloakeres, vil du først blive orienteret om dette. Her vil du samtidig få mere at vide om tidsplan og dine muligheder.
Derefter vil kommunen sender dig et påbud om at separatkloakere din grund, når Provas har adskilt regn- og spildevand i den offentlige vej og ført nye stikledninger frem til din grund. Men du må gerne gå i gang før.
Det er op til kommunen, hvor lang frist du har til at adskille regn- og spildevand på din grund.
Er der ikke planer om at separatkloakere i dit område, kan du naturligvis altid gå i gang med at lede dit regnvand til et regnbed, en regnvandsbeholder eller en faskine. Husk at få de nødvendige tilladelser hos kommunen først.
Du behøver ikke vente på kommunens påbud.
Hvis du gerne vil i gang nu med håndtere dit regnvand på egen grund, kan du gå i gang med at indhente de nødvendige tilladelser med det samme og herefter adskille regn- og spildevand.
Hvis du vil fortsætte med at lede dit regnvand til det offentlige system, orienterer Provas om, hvornår du kan gå i gang med at opdele kloakken. Din kloakmester kan også kontakte Provas for at koordinere arbejdet på din grund med vores arbejde.
Hvis du har planlagt større anlægsarbejde derhjemme (f.eks. ny indkørsel, have, terrasse eller lignende) inden Provas’ kloakarbejde, opfordrer vi dig til at kontakte os, før du går i gang.
Husk altid at benytte en autoriseret kloakmester, når du ændrer dit kloaksystem. Kloakmesteren kan give dig et tilbud på arbejdets omfang og pris.
Omfangsdræn skal tilsluttes regnvandsledningen. Det kan være nødvendigt at installere en pumpe, der løfter drænvandet til terræn eller den højtliggende regnvandsledning.
Nogle grundejere har allerede adskilt deres regn- og spildevand før Provas adskiller det på offentligt areal. Hvis de eksisterende kloakrør på din grund er registreret i byggesagsarkivet, kan du finde tegninger via nedenstående link.
Du skal dog være opmærksom på, der kan være lavet ændringer på dit kloaksystem, som nuværende eller tidligere ejere ikke har registreret hos kommunen.
Du kan få en autoriseret kloakmester til at undersøge kloakledningerne. Ofte kan dette gøres ved en såkaldt TV-inspektion, så du ikke behøver at få din have gravet op.
Hvis dit regn- og spildevand allerede er adskilt, sætter Provas en skelbrønd til spildevand og etablerer et nyt stik til regnvand. Du skal selv få en autoriseret kloakmester til at omkoble regnvandet til det nye regnvandsstik, når Provas har separeret kloakken i vejen.
Udgifterne varierer fra ejendom til ejendom og afhænger blandt andet af omfanget af belægninger og dybden på kloakledninger.
Vi foreslår, at du får et tilbud fra to eller tre autoriserede kloakmestre på at adskille regn- og spildevand på din grund.
Du skal selv betale udgifterne til at adskille regn- og spildevand på din grund.
Provas betaler alle udgifter til etablering af den offentlige del af det nye kloaksystem, og vi opkræver ikke nyt tilslutningsbidrag.
Nej, Provas kan ikke give tilbud på at adskille regn- og spildevand på privat grund.
Kontakt en autoriseret kloakmester for et tilbud på arbejdets omfang og pris.
Provas kan ikke yde tilskud eller tilbyde lån til adskillelse af regn- og spildevand på din grund. Har du spørgsmål om dette emne, skal du kontakte Haderslev Kommune.
Tre måder at håndtere regnvand på
Overordnet er der tre måder, hvorved du kan komme af med regn- og grundvand.
Fælleskloakering
Ved fælleskloakering ledes spildevand og regnvand fra en ejendom via fælles rør til renseanlægget. Men da vi hverken ønsker overløb ved ekstrem nedbør eller at rense regnvandet unødigt, vil flere by- og boligområder med tiden blive underlagt separat kloakering.
Separatkloakering
Ved separat kloakering ledes regnvand og spildevand i hvert sit rør. Hvor spildevandet ledes til renseanlægget, ledes regnvandet til et nærliggende regnvandsbassin eller en å. Herved undgår vi overløb af spildevand efter ekstrem nedbør.
Separatkloakering med lokal nedsivning
Endelig er der den mulighed, at al eller dele af regnvandet nedsives på egen grund. For eksempel via regnbede eller faskiner.
Dette vil ikke være muligt alle steder, men bør overvejes hvor det kan, da det er bedre for såvel klima som pengepung.