FN's World Toilet Day

Hver dag er toilettes dag - men dog mest den 19. november.

14. november 2022

Rengøring af stoppet pumpe. Arkivfoto.

Den 19. november sætter FN spot på sanitet i verden, med deres årlige afholdelse af World Toilet Day. Hos Provas mærker vi dog på ugentlig basis, hvorfor der er behov for sådan en dag. Kom med Steven Kahl fra Provas på job en helt almindelig dag i Haderslev.

Steven Kahl, servicetekniker hos Provas, i gang med at rense én af de pumper, der leder spildevandet ind i renseanlægget i Haderslev. Foto: Provas

Klumpen er genstridig, grå og ildelugtende. Ganske som sædvanlig har tangen svært ved at få ordentlig fat i den slimede substans.

-Det sker desværre flere gange om ugen, at vi må ud til en af vores pumper for at fjerne propper. Vi kan se, at det typisk er vådservietter, plastikstrimler og den sags, som folk må have smidt i toilet eller afløb, siger Steven Kahl, servicetekniker hos Provas.

I Danmark er vi så heldige, at alle i dag har indlagt toilet. Så heldige er man ikke i hele verden. Og i mange af de lande hvor der er toilet, er systemet ikke gearet til, at man putter toiletpapiret i kummen.

Det må man som bekendt godt i Danmark. Vores rensningssystem er utrolig effektivt og bliver hele tiden bedre. Men der er grænser for, hvor meget det kan klare. Trods alt.

De svage punkter er pumperne, som skal pumpe det brugte vand fra husholdninger og virksomheder ned til renseanlæggene. Propper de til, kommer vandet ikke rigtig videre. Problemet kan lidt sammenlignes med den prop, som hår i risten skaber i bruseren.

Heldigvis har Provas mekanisk overvågning af pumperne. Hver morgen tjekker Steven Kahl og kollegaerne, om nogle af dem melder fejl i systemet. Så kører de straks ud og ser på det. Men der bliver også kørt rutinemæssige tilsyn for at se, om alt øvrigt er, som det skal være.

-Nogle gange er det helt skørt, det vi finder i pumper og rensefilter. Engang fandt vi et gebis og en anden gang en jakke. Vi finder også tit underbukser. Gebisset var jo nok en fejl, men man kan da undre sig over, hvordan det andet har fundet derned, siger Steven Kahl, som håber at folk vil blive lidt bedre til at passe på.

Problemet med stoppede pumper er desværre landsdækkende. Derfor er det også godt, at der bliver sat fokus på det fra et mere centralt sted. Men fokus én gang om året slår nu ikke helt an. Derfor annoncerer Provas også med jævne mellemrum i diverse medier.

-Vi bruger forholdsvis mange ressourcer på den her problematik. På oplysningsmateriale og på at tale med folk, men i særdeleshed på vedligehold og tilsyn med vores pumper, siger Malene Staub, driftschef hos Provas.

Hendes appel er derfor klar: Lad nu være med at bruge toilettet som skraldespand.

Er du i tvivl om, hvorvidt noget må komme i toilettet, så må det nok ikke. Smid det hellere i skraldespanden for en sikkerheds skyld. Hav eventuelt en spand til formålet stående på badeværelset. Det handler om at gøre det nemt, at gøre det rigtige.

FAKTA
World Toilet Day:
I dag lever 3,6 mia. mennesker verden over med dårlige toiletforhold. Det er skidt for deres sundhed og for klimaet. Hvert år den 19. november ønsker FN derfor at sætte ekstra spot på vigtigheden af sanitet og spildevandsrensning. Læs mere her: https://www.worldtoiletday.info/ 

I Danmark benytter de samlede forsyninger anledningen til at gøre opmærksom på problemet med, at mange danskere bruger toilettet som skraldespand. Det ødelægger først og fremmest pumper og anlæg. Men det gør også arbejdet med at aflede og rense spildevandet svært og omkostningsfuldt.

Dette må komme i toilettet:
Toiletpapir og alt der har været igennem kroppen.

Hvad skal i skraldespanden:
Kondomer, hår, vatpinde, vatrondeller, vådservietter, tandtråd, hygiejneartikler, bleer, sand, toiletrullen og alt andet affald.