Vores spildevand begejstrer i Wien
Fund af bakterien Comammox i Haderslev har skabt dønninger i forskerverdenen. Nu skal bakterien dyrkes i laboratorier i Østrig.
21. oktober 2024
I sommeren 2024 var forskere fra Aalborg Universitet forbi renseanlægget i Haderslev, for at hente over 60 liter spildevandsprøver til deres kollegaer i Wien. Det har nemlig vist sig, at den sjældne bakterieart Comammox stortrives netop der.
Det er ikke hver dag, vi ser folk køre bort fra vores renseanlæg med over 60 liter spildevand bag i bilen. Eller med noget spildevand overhovedet. Men det gjorde vi denne varme sommerdag i juni 2024.
De folk der kørte afsted, var to af de forskere fra Aalborg Universitet, som vi har et tæt samarbejde med. Vi sender løbende vandprøver til dem, de analyserer prøverne og samler dem i datasæt.
Datasættene deler de så med forskere fra hele verden via EU-projektet MIDAS, og det er her, Wien kommer ind i billedet.
Det har nemlig vist sig, at der i vores data er fundet den sjældne bakterieart Comammox. Den vil én af verdens førende forskergrupper indenfor mikrobiel økologi på Wien Universitet i Østrig, rigtig gerne studere på helt tæt hold.
Mere robust renseproces med Comammox
En vigtig proces i rensning af spildevand er fjernelsen af ammonium fra spildevandet.
Det sker ved, at ammoniummet omdannes til nitrat, som omsættes til frit kvælstof, der er en gas, som kan fjernes.
Omdannelsen fra ammonium til nitrat sker i to trin:
- Først iltes ammonium til nitrit af nogle bakterier.
- Derpå bliver nitrit iltet videre til nitrat af nogle andre bakterier.
Da danske forskere i 2015 opdagede, at bakterien Comammox kan klare omdannelsen, og i kun ét trin, skabte det stor begejstring. For jo flere bakterier der kan rense spildevandet, jo mere robuste er renseanlæggene.
Udfordringen er blot, at denne bakterie kræver helt særlige betingelser for at kunne trives. Det gør, at man sjældent finder den. Foreløbig er den f.eks. kun fundet to steder i Danmark; Haderslev og Ribe.
Malene Staub, driftschef i Provas:
Jo flere forskellige arter af bakterier, der kan være med til at rense spildevandet, jo mere robust vil et anlæg være overfor udsving i de enkelte arters tilstedeværelse. Så det er jo ekstra spændende hvad der gør, at vi finder denne bakterieart lige netop her hos os.
Hvad den helt præcist kræver, og hvordan det kan være, at betingelserne er opfyldt lige netop i Haderslev, vil forskergruppen i Wien derfor nu søge efter svar på.