Grænseoverskridende samarbejde

Erfaringer om stormflodssikring udveksles med en lille delegation fra de danske, tyske og polske beredskaber.

8. oktober 2024

Erfaringsmøde
Driftsansvarlig ved Provas, Claus Nordbeck Andersen, fortæller om, hvordan vi sikrede vores anlæg mod stormfloden.

Oktober 2023 ramte en voldsom stormflod det nordøstlige Tyskland og sydøstlige Danmark.

I vores område af Danmark blev en knap 120 år gammel rekord slået, da vandstanden nåede op på hele 214 centimeter over daglig vande i fjorden.

Så da projektleder Kenneth Achner fra det dansk-tyske samarbejde Interreg 6A projekt ’DanGer112’ spurgte Provas, om ikke vi kunne byde ind med erfaringer i forbindelse med en øvelse med højkapacitetspumper med det polske beredskab, kom svaret uden tøven.

Forleden bød vi derfor en lille delegation fra såvel det danske, tyske og polske beredskab, med beredskabsinspektør Carsten Hoff Knudsen i spidsen, på kaffe og en gennemgang af vores oplevelser og forberedelser i forbindelse med stormfloden.

Driftsansvarlig ved Provas, Claus Nordbeck Andersen, fortalte om, hvordan vi havde sikret vores renseanlæg, 25 pumpestationer og især transformerstation. 

Dette havde vi bl.a. gjort ved at lægge store kloakrør rundt om udsatte pumper og eltavler, samt fået hjælp af Brand & Redning Sønderjylland til at fylde de mange sandsække, der skulle rundt om transformerstationen.

Enkelte af pumperne druknede dog alligevel, da vandet blæste over barriererne.

Men transformerstationen undgik oversvømmelse, nok mest fordi den varslede 50 mm nedbør udeblev.

Så heldige er vi ikke nødvendigvis næste gang. Derfor går vi også snart i gang med at højvandssikre hele området omkring Forsyningshuset, hvor transformerstationen er placeret.