Klimatilpasning
Som land og som forsyningsselskab er vi nødt til løbende at tilpasse os klimaforandringerne. Hvis ikke, ser vi konsekvenserne i form af store udfordringer med især vand.
Vand i voldsomme mængder skaber erosioner, æder af vores kystlinjer og forårsager materiel skade. Men det udgør også en sundhedsrisiko, hvis kloakdæksler presses op så regnvandet blandes med spildevand. Derfor forebygger og forbereder vi os hele tiden på endnu mere vand oppefra, nedefra og udefra, bl.a. ved at separatkloakere.
Klimaprojekter i byplanlægningen
Vand kan være en stor udfordring. Men også et stort aktiv. Derfor tænkes klimaprojekter ofte sammen med byudviklingsprojekter.
I juni 2017 offentliggjorde Provas og Haderslev Kommune masterplanen for et stort byudviklings- og klimaprojekt på Jomfrustien, der i kommunens klimaplan er blot ét af områderne med høj risiko.
Området skulle klimasikres, og i den anledning udsprang idéen til et levende og attraktivt byrum, som kunne forbinde den gamle bykerne med den nye havnebydel.
Provas stod for at skulle renovere eksisterende ledninger samt etablere nye regn- og spildevandsledninger. Bl.a. skulle store områder nord for Jomfrustien separatkloakeres.
Dertil har området omkring Jomfrustien til alle tider været plaget af oversvømmelser efter regnvejr, idet området ligger i et dal-lignende terræn, der besværliggør naturlig tilstrømning til fjorden.
Men i stedet for blot at lede al regnvandet i lukkede rør, blev det besluttet at etablere store åbne bassiner. På den måde kunne de fungere som skybrudssikring samtidig med, at de blev et smukt motiv i byen.
Klik her for at læse om byudviklingsprojektet på Jomfrustien