Det bedste du kan drikke, er vand fra den danske undergrund. Men af og til sker det, at vandet udsættes for kortere- eller længerevarende forureninger med bakterier.
Vand er den bedste væske, du kan tilbyde din krop.
Det slukker din tørst uden at være vanddrivende. Og så indeholder det hverken sukker, alkohol eller fedt. Til gengæld er vand rig på livsnødvendige mineraler, så som calcium og magnesium.
Men en sjælden gang imellem sker det, at vi bliver syge af vandet. Enten ved direkte indtag eller indirekte via indånding.
Det er dog ikke vandet i sig selv, man bliver syg af, men derimod indtrængende bakterier, vira eller kemikalier i vandet.
I Provas holder vi skarpt øje med mikroorganismer og miljøfarlige stoffer i det vand, vi leverer til vores kunder.
Men vidste du, at der også ligger en vigtig opgave hos dig, når det handler om bakterier i vandet?
Lunken vand smager ofte kedeligt. Og godt det samme, for bakterier elsker, når vandet hverken er for koldt eller for varmt.
Undgå vækst af bakterier i dit vandsystem
Legionella er et eksempel på en bakterie, som er almindelig i våde og fugtige miljøer. Den trives især godt i din varmtvandsbeholder og i dine vandrør.
For at undgå vækst af Legionella i et vandsystem, er det derfor vigtigt, at:
det kolde vand er under 20°C
det varme vand mindst er 50°C
varmt og koldt vand først blandes, lige når det skal bruges.
Hold derfor altid temperaturen i din varmtvandsbeholder på minimum 55°C.
Undgå smitte fra brusehovedet
Dit brusehoved er en potentiel smittespreder, da smitten hovedsageligt sker hvor forstøvet vand spredes, og derved kan indåndes.
Når du kommer hjem fra en længerevarende ferie, kan du derfor med fordel lægge dit brusehoved på gulvet og tænde det her, således det første vand skylles ud uden at forstøve i luften.
Legionærsyge
Bliver du udsat for bakterien Legionella, kan du udvikle lungebetændelse, også kendt som legionærsyge. Heldigvis er Legionella relativt sjældent skyld i sygdom i Danmark.
Det er især personer med svækket immunforsvar samt personer over 45 år, som er i risiko for at blive syge.
Hvis vi under en kontrol af drikkevandet opdager, at bakterieniveauet overskrider grænseværdien, kan en kogeanbefaling komme på tale.
Modtager du en kogeanbefaling fra dit vandværk, er det vigtigt du følger den.
Dette skal du gøre under en kogeanbefaling
Kog altid vandet før du indtager det eller bruger det til tandbørstning. Dette gælder også før du hælder det i kaffemaskinen, da den brygger ved lavere temperatur.
Ifølge Embedslægen er 2 minutters kogning ved 100 grader nok til at dræbe bakterier i vandet. Er det i elkedel, skal vandet koges op 2 gange med 2-5 minutters mellemrum.
Vask op i maskine ved minimum 60 grader, eller benyt forkogt vand ved opvask i hånden.
Er vandet klart, kan det stadig bruges ukogt til havevanding, tøjvask, brusebad og karbad. Vær dog her opmærksom på, at børn ikke drikker af badevandet. Grøntsager skal skylles i kogt vand før de spises.
Husdyr må gerne drikke vandet ukogt.
Coliforme bakterier
Coliforme bakterier er en fællesbetegnelse for en meget stor gruppe af bakterier, som primært er knyttet til vandige miljøer. Coliforme bakterier er almindelig forekommende i jord, vand og rådnende plantedele. Fund af coliforme bakterier i drikkevand kan tyde på forurening med overfladevand, plantedele og/eller jord, men ikke altid på forurening med fækalier.
Coliforme bakterier er som regel ikke sygdomsfremkaldende i sig selv, men øger sandsynligheden for, at der også findes sygdomsfremkaldende bakterier i vandet, idet de trives de samme steder. Coliforme bakterier kan fjernes ved kogning.
E. coli
E. coli udgør en naturlig bestanddel af tarmfloraen hos mennesker og dyr. E. coli har normalt en kort levetid uden for tarmkanalen, hvorfor fund af E. coli tyder på en frisk forurening, der stammer fra spildevand, forurenet overfladevand eller lignende. E. coli kan fjernes ved kogning.
Enterokokker
Intestinale enterokokker findes i menneskers og dyrs tarmkanal. Påvisning af enterokokker i drikkevand tyder på fækal forurening der stammer fra spildevand, forurenet overfladevand eller lignende. Der er dermed en risiko for tilstedeværelse af mulige sygdomsfremkaldende bakterier. Enterokokker kan fjernes ved kogning.